Publicerad den

Stryketräning hjälper mot vallningar!

Klimakteriestark

Visste du att styrketräning 2-3 x i veckan minskar besvär med svettningar och vallningar i klimakteriet. Det visar en forskning från Linköpings universitet. För att få effekten krävs förmodligen en rejäl ansträngning med påtagligt höjd puls, snabbare andning och svettningar för att förbättra klimakteriebesvären. Teorin är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter, säger forskaren Emilia Berin. Detta vet vi dock inte ännu, så mer forskning framöver behövs för att veta varför det funkar. Att det funkar vet vi redan.

58 kvinnor i klimakteriet deltog i studien. Medelåldern var 55 år. Hälften av dem levde sitt vanliga liv med viss fysisk aktivitet. Den andra hälften började med 45 min styrketräning tre gånger i veckan, i 15 veckor. Styrketräningen skedde på en nivå som innebar en påtaglig ansträngning för dem.

Resultatet visar att gruppen som styrketränade minskade sina vallningar med 44 procent i genomsnitt. De som levde på som vanligt (utan styrketräning) hade lika mycket besvär som tidigare. HRT (hormonbehandling) får visserligen bort närmare 90 procent av besvären. Men alla kan (och vill) inte använda hormonbehandling, exempelvis kvinnor med (tidigare) bröstcancer.

Vill du må bättre som kvinna 40+ ? Är du redo att prioritera din hälsa och ditt mående? Är du trött på att känna dig trött och glömma saker? Vill du komma igång med (hitta) styrketräning på en bra nivå?

I onlinekursen (8 veckor) KLIMAKTERIESTARK får du fakta och coaching, konkreta träninsupplägg med progression och lättlagade (antiinflammatoriska) recept för 8 veckor. Du får kunskap och verktyg genom materialet och via 8 viktiga videoföreläsningar. Tidigare kursdeltagare är lyriska över sitt mående och resultat efter kursen! Här kan du boka onlinekursen som du kan starta när som helst oavsett var du bor:

Bor du i Stockholmsområdet och hellre vill träna i en fysisk grupp? Ny grupp startar mån den 6 feb 2023 (9 x träffar måndagar kl 18:00), mer info här om det: