Publicerad den

Fakta och myter om stretching 1

I serien om stretching finns två delar:

  1. Samband nervsystem och rörlighet
  2. Fördelarna med neostretch

Jag har länge funderat kring ett fenomen som jag möter ofta: En löpare/tränande person har fått ont i t ex. sätet och vill då få tips på bra stretchövningar att göra för just sätet! Att just stretcha det område där du har ont!? För mig är det helt absurt. Det är som att be någon som just bränt ryggen i solen att borsta ryggen med en rotborste (det förvärrar irritationen). Varför är impulsen så stark för att vilja stretcha ett område där det redan gör ont? Är det för att känna smärtan ännu mer och få bekräftelse på att det verkligen är där du har ont..?

Tyvärr är det ett vanligt förekommande råd vid spända muskler, att just stretcha. En spänd muskel är inte ORSAKEN till ditt problem. Den är ett symptom på en underliggande orsak. Om du inte spänner/aktiverar en muskel för att upprätthålla din hållning eller för att utföra en rörelse, så är muskeln spänd för att skydda något, som t ex nerv, inre organ eller vid stress. En irriterad nerv vill alltså inte bli töjd (stretchad). Då t ex. Ischiasnerven går i samma riktning som bl a. Piriformis (säte), Hamstrings (baksida lår) och vadmusklerna, kan du alltså inte töja dessa muskler utan att samtidigt töja Ischiasnerven. Här kan du läsa mer utförligt om just ischias och ischiasbesvär.

När jag på 90-talet gick på gruppträning (minns ni low/high impact..?) så avslutades passet alltid med 5 min statisk stretch. Det var lika vanligt som att värma upp. Idag är det inte lika vanligt. Det kan delvis bero på att klasserna blir kortare och mer effektiva, men också för att stretching är ett större frågetecken idag. Är det bra eller inte?

Vad är nyttan med rörlighetsträning?

Jag kommer här skriva om dynamisk rörlighet, neostretch, som tar hänsyn till vårt nervsystem. Sättet som är skonsamt mot nerverna och samtidigt hjälper dig att förbli eller öka din rörlighet. Rörlighet har inget egensyfte, men viss rörlighet behövs för att utföra din idrott, kunna utföra övningar korrekt eller för att klara av din vardag. Att vara extremt rörlig kan väga åt andra hållet, att du kanske tappar din stabilitet istället. Som vanligt är ”lagom” bäst.

En del löpare tycker att det är naturligt att stretcha efter ett träningspass, medans andra i princip aldrig gör det. Sannolikt är det mer vanligt att stretcha i gruppsammanhang med tränare, än när du tränar för dig själv. Jag gissar också att fler kvinnor än män stretchar regelbundet. Kanske är det en fördom (detta är min högs privata gissning).

Det finns två saker vårt nervsystem ogillar skarpt, nämligen tryck och drag

Tänk dig nervsystemet som vattenslangar av gummi (flexibla/stretchiga). När du slår på vattnet, vill du att vattnet skall komma fram så effektivt som möjligt. Du vill undvika två saker:

  • Att någon/något drar i slangen från två håll, så slangen blir utdragen och därmed hoptryckt (mindre ihålig) för då kommer vattnet sämre fram. (Vattnet = nervens egna cirkulation och nervsignaler)
  • Att någon/något håller/trycker hårt på slangen, för då kommer vattnet också att få stopp/sämre framkomlighet.

Tryck kan t ex vara när du sitter på ditt ben så att benet ”somnar”. Du känner stickningar som kan sitta i en bra stund.

Drag sker t ex. vid en töjningsövning (först kommer nerv-slangen att glida och rätas ut från sin slack, och sedan dras (förlängs) själva slangen ut då den är så stretchig i sig själv). Redan vid en töjning på 6-8 % börjar nerven få syrebrist och vid 15 % töjning är det total syrebrist i nerven. Vid total syrebrist skadas nerven och kan t.o.m. dö och helt sluta att fungera.

Redan vid partiell syrebrist börjar muskler runt en nerv att krampa (kontrahera) för att skydda nerven. Det är muskelns ”kramp” vi ofta feltolkar som att nu dras muskeln ut, och vi känner att det gör nästan ont. (Balster 1997) När nerv-slangen töjs ut så blir ihåligheten mindre och signalerna kommer fram sämre.

Tänk dig att du tränar ett tufft pass (springer hårt eller lyfter tungt). Vad händer i musklerna efter ett sådant pass? De blir svullna och blodfyllda. Det är därför du kanske upplever att musklerna blir kortare/stela efter träning. Men musklerna kan inte bli kortare – det är en myt! Svullnaden efter ett pass är naturlig och går över inom någon timma. Det är alltså varken skönt eller nyttigt att då börja dra ut muskeln mekaniskt med statisk stretch (och att hålla kvar i ytterlägen). Risken är stor att hamna i ”syrebristläget”. En nerv som har (även partiell) syrebrist är en grinig nerv och inte alls samarbetsvillig. Du kan i värsta fall skada nerven.

I andra delen får du även filmer på några vanliga neostretchövningar. Fortsättning följer…