Publicerad den

Omstart av Prehabbloggen & Omstart av Sirpa Felhendler

start2run

Hösten 2016 blev jag, såsom många medsystrar och bröder i Västvärlden, diagnosticerad med utmattningssyndrom. Tack vare all min träning, som höll mig under armarna under lång tid av stress, tog det tid för mig att inse att jag behövde ta en paus. Orsakerna bakom var flera och får förbli privata. Jag sökte och fick bra hjälp, gjorde förändringar, prioriterade om, valde bort och valde till, vilade, gick en stresshanteringskurs via KBT-teamet. Jag började träna igen och bygga mig stark inifrån och ut. Jag fick även min fot opererad okt 2016 (hallux valgus), så det har varit mycket rehab i mitt liv på sistone. Jag är ”tillbaka” i vanlig löpmängd (men inte fart ännu) nu 6 månader senare. Jag kommer säkert att skriva mer om allt detta vid tillfälle, men med nya insikter och erfarenheter i bagaget, är jag nu redo för att starta upp Prehabbloggen igen, vid sidan av mitt arbete som löpcoach och personlig tränare.

Jag valde bl. a. att lämna min anställning på Urban Tribes efter 5 år, för att känna mig friare med min tid. Jag jobbade först tillsammans med min dåvarande man David (Leg sjukgymnast) och Susanne (Leg naprapat) på Löparakuten vid Odenplan. Jag skilde mig 2018 och 2019 började jag på en ny klinik, Optimal Fysik Kungsholmen där jag fortfarande är verksam. Det känns helt naturligt att göra en omstart även av Prehabbloggen, denna gång på egen hemsida. På sikt kommer även de tidigare artiklarna från Runners World att uppdateras, fräschas till och läggas upp här. Du som inte känner mig ännu, kan läsa mer om mig och min bakgrund under fliken ”Om Sirpa”.

Jag kommer att ge dig min dimension och syn på skador och (p)rehabträning. Jag kommer att beskriva hur skador uppkommer och hur du, om möjligt, kan undvika dem. Jag kommer ge dig konkreta övningar i bild, film och text (mest på IG/sociala medier under namnet Sirpa_Prehabcoachen), men framförallt min kunskap, erfarenhet och mina tankar bakom en övning och hur du utför den så du får det resultat du önskar. Jag älskar ordet ”varför”, jag vill att träning ska ha ett syfte. Syftet kan iofs. vara att bli starkare, mer balanserad, snabbare, mer uthållig, större, mindre, spänstigare, mer rörlig, ha kul, mer hälsosam i sin vardag, bättre muskelkontakt eller helt enkelt bara ”slutkörd”, svettig och lycklig!

Jag ser kroppen som en helhet. För att börja träna dig, skulle jag även fråga dig om ditt övriga liv: kost, sömn, stress, arbete, familjesituation osv. Vad gör du de 23 timmar per dygn när du inte tränar? Hur är din normala hållning, din andning och såklart vill jag testa dina rörelsemönster? Jag är utbildad Lic. personlig tränare och jobbar nästan uteslutande med korrektiv träning (när jag inte löpcoachar). Man kan beskriva det som ”träning för att återinlära kroppens optimala sätt att använda musklerna i rörelser”.

Vissa skulle säga att jag är nerv-orienterad. Låt mig förklara. Mitt sätt att beskriva och se på skador och (p)rehabilitering av dessa, är delvis nytänkande och inte alltid det du möter hos alla tränare eller på alla behandlingskliniker. Det finns i huvudsak tre typer av skador enligt mig:

  1. Någonting är trasigt – t ex stressfraktur (skelett), stukning (ledband), muskelbristning (muskelvävnad) osv.
  2. Överbelastningsskada – t ex monoton rörelse/belastning för länge, för ofta eller för tufft
  3. Signalfel i nervsystemet – ingenting är egentligen trasigt, men du har smärta (faktum är att många av våra vanligaste löparskador faller in i denna kategori, därav min nerv-orientering)

Jag har inför varje artikel gjort ”research” och kollat upp det senaste i forskningsväg. Jag lägger in nervsystemet som en viktig pusselbit i helhetsbilden, då våra muskler och organ styrs via våra nerver. Jag skriver mycket om våra leder (t ex mellan våra kotor men även lokalt) som behöver ”normal” rörlighet för att fungera bra. När lederna mellan våra kotor fungerar bra, kan nervroten få det utrymme den behöver för att fungera optimalt. Då kan nerven skicka signaler på ett bra sätt till våra muskler och organ. Om det blir signalfel i nervsystemet, kan vi få smärta någonstans. Det betyder inte att något är trasigt där du känner smärta, utan att nerven dit är påverkad av någon anledning och behöver en ”reset”. Om nerven inte fungerar bra, kan inte heller de muskler och/eller organ den nerven styr, fungera optimalt. Både rörelse och känsel kan påverkas. Ofta behöver även musklerna i området då hjälp för att lära sig att aktiveras på ett korrekt sätt (korrektiv träning).

Det är (tyvärr) inte på detta sätt man idag lär ut om skador på vare sig sjukgymnastutbildningen eller naprapathögskolan (mig veterligen), men jag är övertygad om att en förändring är på väg inom träningsbranschen och behandlingskåren inom kort. Det tar alltid tid innan forskningsresultat omsätts och används praktiskt i verkligheten. Det finns dock tränare och behandlare som i flera år jobbat på detta sätt med stor framgång. Så både vetenskap och beprövad erfarenhet finns bakom. Sen är det fritt för dig som läsare att välja om du vill ta till dig detta tänk eller inte.

Om du gör det du alltid har gjort, får du samma resultat som du alltid har fått!

Kanske du är beredd att tänka i nya banor och våga prova något nytt? Vad är det bästa som kan hända liksom? Det finns bara en sak löpare önskar sig när de blir skadade, nämligen att bli hel och kunna springa igen! Vägen dit kan se olika ut, framförallt därför att vi alla är unika, har unika kroppar som reagerar på unikt sätt.

Därför är det inte heller helt lätt att i skrift rekommendera övningar och upplägg för att uppnå specifika mål. Helst skulle jag vilja träffa den tränande personen och se och känna hur personen gör sin övning. Jag skulle vilja fråga hur personen känner och upplever sin övning. Se och känna hur länge personen kan hålla kroppen stabil i en övning osv. Kanske kan personens hjärna och kropp hitta rätt i en specifik övning, kanske inte? Kanske kan personen rekrytera rätt muskler i rätt ordning för att utföra en övning korrekt med rätt syfte, kanske inte? En övning funkar för en person, men kanske inte för nästa person?

Jag hoppas du blir nyfiken och vill fortsätta att läsa i Prehabbloggen! Skriv gärna till mig via mina sociala medier eller mail om du är nyfiken på något speciellt eller undrar över något (kontaktinfo hittar du här på sidan) – då blir jag superglad!

Jag kommer nu i början skriva om vanliga skador, hur de uppkommer, hur de kan förhindras om möjligt och vad du kan göra för att läka. De flesta är typiska löparskador, och andra är vanliga skador som även löpare får. Jag kommer att beskriva symptom och berätta när du behöver söka professionell hjälp (oftast). Jag kan inte diagnosticera skador, det kan bara legitimerade vårdgivare göra, nämligen sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer och läkare. Det jag kan däremot, är att beskriva vilken typ av träning (efter behandling) som gör dig hel och stark i din löpning igen. Det är ju det vi alla vill och strävar efter – att åter få Run Happy helt enkelt!