Publicerad den

Fakta och myter om Mortons Neurom

Det finns två artiklar om Mortons Neurom:

  1. Fakta och myter om Mortons Neurom
  2. Fri från Mortons Neurom – går det?

Varför namnet Mortons neurom?

Mortons neurom kallas även Mortons neuralgi, Mortons metatarsalgia, Mortons sjukdom eller Mortons tå.

Trots namnet var det först en fotspecialist vid namnet Durlacher som 1845 “upptäckte” Mortons Neurom. Senare var det en annan fotspecialist, nämligen Morton, som började kalla åkomman för Neurom, Mortons Neurom. Ett neurom betyder egentligen tumör, men Mortons Neurom är inte en tumör, utan det är en förtjockning på en nerv, en ”knuta”.

Symptom vid Mortons Neurom? 

Vanliga symtom vid Mortons neurom är smärta och domningar i framfoten. Smärtan sitter oftast på undersidan av foten, precis innan där 3:e och 4:e tån delar sig. Smärtan beskrivs ofta som brännande och/eller skärande.

Besvären kan komma och gå. Det är också vanligt att besvären förvärras gradvis över tid. Anledningen till att smärttillståndet kan förvärras över tid är att neuromet försämras, dvs. att svullnaden i nerven ökar och att nervens hölje förtjockas mer och mer för att stå emot påfrestningen. Allt detta gör att neuromet får mindre och mindre utrymme och nerven blir mer och mer irriterad. Alla som någon gång upplevs nervsmärta (oavsett anledning) förstår exakt vad jag beskriver när jag skriver att nervsmärta är bland det tuffaste som kan upplevas.

Vad händer i foten när vi går eller springer?

Fotens komplexa design har till uppgift att när vi går och springer ska den hjälpa oss med stötdämpning i markkontaktsfasen och ge oss kraft i frånskjutet när vi lämnar underlaget.

Vid gångrörelsen sätter du i hälen först och rullar över foten så du lämnar underlaget över stortån. Just när du sätter i hälen kommer hälbenet att röra sig i sidled och föra över tyngden till mellanfoten. När tyngden kommer på mellanfoten ska fotvalvet hjälpa oss att dämpa isättningen och kort därefter fjädra iväg så vi får med oss en viss svikt i frånskjutet som sker över stortån. Detta är en normal pronationsrörelse och det är så vi är skapade att gå.

När du springer bör du istället sätta i mellan/framfoten först i marken, ungefär där du har snörningen på dina löparskor, och isättningen skall ske under kroppen, och då sker ingen pronation (I verkligheten kommer du sätta i foten strax framför kroppen, men tänk ”under” så blir det bra). Detta är det sätt vi på Löparakuten lär ut när vi lär ut löpteknik. Prova även att tänka att du ska ”träffa” underlaget, inte ”landa” för att få till en bättre, mer effektivt och skonsammare fotisättning.

Orsak – vad ligger bakom Mortons Neurom och varför kommer nerven i kläm? 

Orsaken till att nerven kommer i kläm i framfoten är ofta nedsatt rörlighet vid hälbenet och i mellanfoten. Om hälbenet (calcaneus) förlorar sin rörlighet i sidled så leder det till en överbelastning av mellanfoten där ett ben (cuneiforme III) ofta fastnar i nedsjunket läge. Överbelastningen kan också ske vid en olycklig fotisättning när man springer eller om man trampar snett.

Om man ofta går så man “slår” hälen hårt i underlaget eller om man springer så hälen landar först i underlaget kan hälbenet tappa sin naturliga rörlighet i sidled. Det kan alltså vara relativt liten kraft ofta (hälisättning vid löpning eller hård hälisättning vid gång) eller en hård olycklig smäll som orsakar att hälbenet förlorar sin rörlighet i sidled.

Smärtan sitter oftast mellan 3:e och 4:e tån.

Smärtan orsakas av att en nerv (nervi digitales plantares communes, som ofta försvenskas lite slarvigt till Digitalnerven) i framfoten kommer i kläm. När nerven kläms ihop blir den irriterad och svullnar vilket ökar smärtan. Nervens hölje förtjockas för att stå emot påfrestningarna och ett neurom, en knuta, har uppstått. Nerven (inkl knutan) får ännu svårare att få plats och den kläms mellan metatarsaledsbenen. Vanligast är att nerven mellan 3:e och 4:e tån kommer I kläm, men det kan även förekomma mellan 2:a och 3:e tån. Sällan förekommer det mellan 1:a och 2:a tån eller mellan 4:e och 5:e tån.

Problem i nedersta ländryggsleder kan också bidra med problem då nedsatt rörlighet i det området kan reta nerverna som sköter känsel och motorik i fötter och underben. Problem i övergången bröstrygg och ländrygg försämrar cirkulationen i området, vilket även försvårar läkning. Så det är som vanligt viktigt att alla leder fungerar som de ska från nacke ned till fötterna.

Vem drabbas av Mortons neurom?

Det kan hända såväl elit som motionär. Dock är det betydligt fler kvinnor än män som drabbas. Enligt landstinget är minst 4 av 5 som drabbas kvinnor. Vad kan det bero på? Man vet inte men jag nämner tre saker som kan vara bidragande till varför fler kvinnor än män drabbas:

Kvinnor har generellt svagare och mindre muskler än män, så kanske även i fötterna? Dock väger kvinnor generellt mindre än män.

Kvinnor går oftare i höga klackar eller trånga avsmalnande skor som tvingar ihop framfoten. Detta påverkar hälbenets rörlighet och påfrestningen av mellanfoten. Jag tror inte detta är en ensam orsak, men kan vara en bidragande faktor.

Kanske kan graviditeter och hormonförändringar vara en bidragande faktor? Hittar dock inga relevanta studier som stöder detta. Så det är ren spekulation från min sida

Hur vanligt är Mortons neurom och hur hittar jag hjälp?

Jag vet inte hur vanligt det är, men sedan jag publicerade min första artikel på Runners World i oktober 2014, har jag fått mängder med mail och frågor via facebook om just Mortons. Många är drabbade, eller så är de som drabbas av Mortons verkligen motiverade att söka hjälp aktivt på grund av stark smärta. Läs gärna andra delen av Mortons för att få tips på vad för hjälp du kan behöva. Jag hjälper dig gärna komma i kontakt med duktiga behandlare som jobbar på det sätt jag beskriver i ”Fri från Mortons Neurom – går det?”. Vill du kontakta mig så finns jag på sirpa@loparakuten.se eller via FB Prehabbloggen.

I min nästa artikel ”Fri från Mortons Neurom – går det?”, skriver jag om:

  • Hur behandlas Mortons neurom?
  • Kan man lugna ner/få nervknutan att försvinna?
  • Hur rehabar man Mortons neurom?
  • Övningstips för Mortons Neurom
  • Hur undviker man Mortons neurom?
  • Kan jag springa trots Mortons neurom?
  • Hur kommer jag igång med löpningen efter?
  • Vilka behandlingar finns?
  • Myter om Mortons Neurom