Publicerad den

Andning för att optimera cirkulation till säte, ben och fötter (del 1 av 2)

 Följande inlägg hör ihop:

  1. Ryggradens anatomi
  2. Andning för att optimera cirkulation till säte, ben och fötter (del 1 av 2)
  3. Andning för att optimera cirkulation till säte, ben och fötter (del 2 av 2)

Ofta när vi ska beskriva hur och när vi blev skadade, så beskriver vi kanske ett hårt intervallpass på bana och DÅ fick jag ont eller DÅ blev jag skadad. Men många av våra skador har vi dessvärre ”byggt upp” under en längre tid och det var kanske det där sista passet som fick bägaren att rinna över, men det var egentligen inte enbart det passet som orsakade skadan…

Vi tenderar att fokusera mycket på vad vi gör eller inte gör under träningen. Vi känner efter hur det känns under träningen. Men prova att tänka ett steg till: Vad gör du dygnets övriga 23 timmar?

Tre viktiga faktorer för att fortsätta vara starka och hela:

  • Andning
  • Hållning
  • Aktivering av stabiliserande muskler

Det kommer snart separata inlägg om hållning och stabiliserande muskler, håll utkik!

Ofta får mina klienter en andningsövning som en av sina första hemläxor! Och jag ska försöka förklara varför:

Jag pratar inte i första hand om andning för att syresätta, vilket såklart också är viktigt för oss. Utan jag pratar om ryggradens rörlighet och hälsa, som i sin tur påverkar nervsystemets hälsa, som i sin tur påverkar hela oss: möjlighet att rekrytera muskler till arbete, få igång cirkulation, att få organen att fungera osv.

Övergång bröstrygg och ländrygg (T10-L2)

Detta inläggs fokus ligger på rörligheten i övergången mellan bröstrygg och ländrygg (T10-L2). Från detta område urspringer (startar) de nerver som påverkar cirkulationen till rumpa, ben och fötter. En hel del vanliga skador påverkas direkt eller indirekt av dålig cirkulation (att blodkärlen drar ihop sig) t ex: hälsporre, vadkramp, gubbvad, hälseneinflammation etc. Detta är såklart inte den enda orsaken till ovanstående skador, men de inverkar både på uppkomsten av skadorna och kanske ännu mer läkningsprocessen. Har du något att förlora på att förbättra dina chanser till läkning?

Så på vilket sätt kan korrekt andning hjälpa och vad är korrekt andning?

Du kan läsa mer om ryggradens och bröstkorgens anatomi här:

Jag har där beskrivit att vi har 10 revben (Costa 1-10) som fäster i bröstbenet och utgör själva bröstkorgen. Sedan har vi två revben till (Costa 11+12) som inte är lika långa och som slutar fritt i muskulaturen. De fäster alltså inte i bröstbenet på framsidan av bröstkorgen. Nedanför T12 staplar sig ländryggskotorna (L1-5).

Inne i vår ryggrad finns ryggmärgen som tillsammans med hjärnan utgör vårt centrala nervsystem. Från ryggmärgen urspringer (startar) nervrötter som kommer ut mellan varje kota i sidled. Nervroten förgrenar sig sedan till olika nerver och sprider sig i hela vår kropp. Nerver med olika funktion kommer ut på olika ställen i ryggraden. Just i övergången bröstrygg – ländrygg (T10-L2) urspringer just de nerver som styr cirkulation till rumpa, ben och fötter. För att nervroten och därmed också hela nerven ska må och fungera optimalt, så behöver nervroten ha bra utrymme. Rörlighet mellan kotorna ger nerven rätt utrymme.

Bilden är privat. Vilken tur att min man hade ett skelett i garderoben 😉 Han är sjukgymnast med bl a. nervkunskap som sitt specialistområde. Här ser du ryggraden bakifrån: (1) kotorna med (4) utskott åt sidorna och bakåt, det beiga mellan kotorna är våra (2) diskar och det gula som kommer ut mellan kotorna är våra (3) nervrötter.

Om du tänker dig nervsystemet som vattenslangar av gummi. När du slår på vattnet, så vill du att vattnet (signalerna) skall komma fram så effektivt som möjligt. Du vill undvika att något klämmer om slangen. För att ha en bra rörlighet i ryggraden i denna nivå, behöver du normalt andas så att revbenen rör sig. Det är fullt möjligt att andas utan att detta sker. Om din kropp har ”glömt bort” att andas på detta korrekta sätt, behöver du aktivt lära in det igen.

I del 2 av andning, kommer du bl a. få

  • tips på tester för att veta om du andas på ett bra sätt
  • övningar för att förbättra andningstekniken
  • tips på hur du implementerar detta mönster i din vardag
  • få lära dig mer om varför vi eventuellt har ett mindre bra andningsmönster
  • få lära dig hur många andetag vi tar per minut (hur många gissar du?)

…och mycket mer därtill – vi hörs snart!