I serien om ischias finns tre delar:
- Fakta och Myter om Ischias
- Behandling av ischias
- Övningar för ischias
Bra rehab & prehabövningar för ischiasbesvär
Ta hand om din ryggrad – ”allt” börjar där. Lägg in prehabövningar minst två gånger per vecka. Om det gäller rehab, så kolla med din behandlare om detta är passande övningar för dig och hur mycket du bör göra av resp. övning. Jag rekommenderar 5 fokusområden:
- Bålaktivering & uthållighet – För att avlasta och skydda ländryggen i alla positioner, behöver kroppen vara stark i bålcylindern: Bäckenbottenmuskler, inre mage (m Transversus), inre ländryggsmuskler och mellangärdet (m Diafragma).
- Sätesaktivering & uthållighet – Säte och utsida höft håller bäckenet stabilt och i rätt position.
- Höftaktivering & uthållighet – Säte och utsida höft håller bäckenet stabilt och i rätt position.
- Rörlighet bröstrygg & andningsmönster i vardagen – För att avlasta ländryggen (dvs. undvika för mycket belastning och rörelser i ländryggen) och för att optimera cirkulation till säte, ben och fötter (de nerver som styr detta urspringer från denna nivå i ryggraden. Har nerverna bra utrymme mellan kotorna, kommer de lättare skicka signaler)
- Aktivering & uthållighet av fotvalvets muskler – Starka fotvalvsmuskler hjälper kroppen till bra hållning. Indirekt kan ned/insjunkna fotvalv ställa till besvär med rygg och bäcken, som i sin tur kan utlösa ischiassymptom.
Att tänka på allmänt när du gör dina (p)rehabövningar
- Andas under alla övningar – Det låter kanske självklart, men när man är fokuserad är det lätt att hålla andan omedvetet.
- Långsamt och lätt – De djupa musklerna är våra ”ultra-muskler”, de arbetar med liten kraft och ska orka vara aktiva under lång tid. De aktiveras enklast när du jobbar med långsamma rörelser och/eller med statisk spänning. Starta varje övning långsamt och lätt. Om du startar för snabbt eller för ”hårt/kraftigt” så är det vanligt att de yttre musklerna kompenserar och aktiveras istället. Ta då ett par djupa andetag och börja om från början.
- Hur länge? – Tänk även på att de djupa musklernas uthållighet är begränsad i början, så sträva efter att känna hur länge aktiveringen håller i. Är du osäker så vila kort och starta om övningen igen. Du kommer att jobba upp uthålligheten relativt snabbt. I början kan det vara 5sek innan vila, målet är 3x30s på korrekt sätt.
- Undvik stress & smärta – Stress, smärta och även rädsla för smärta kan aktivera de redan överaktiva ytliga musklerna. Stress och smärta kan alltså hindra dig från att lyckas aktivera de inre musklerna på rätt sätt. Så ta gärna några lugna andetag innan du startar din stabilitetsträning och träna aldrig i positioner där du känner smärta.
- Återinlära motorprogram – Alla våra rörelser styrs av motoriska program. Det är som en mall hur hjärna och nervsystem aktiverar leder och muskler enligt vissa mönster. Var noga och fokuserad när du tränar, då skapar du korrekta motorprogram. Om de djupa musklerna varit inaktiva/försvagade under längre tid, kommer det även att ta tid för hjärnan och nervsystemet att lära in nytt/nygammalt motorprogram.
- Hur ofta? – Gör övningarna ofta i början för att snabbare bana in rätt motorprogram: varje dag 1-2 veckor, sedan 2-3 dagar/vecka.
Tips i din vardag förutom övningarna
- Sitt mindre, ta åtminstone regelbundna pauser vid långa stunder av sittande (ställ timer på jobbet).
- Stå upp mer (med god uppsträckt hållning) – börja med 2 x 30min/dag t ex. på morgonen och efter lunchen.
- Öka vardagsmotion & vardagsrörelse, minst 10.000 steg per dag förutom träning.
- Stressa mindre och undvik att andas högt upp i bröstet för ofta (lägg in andningspauser med timer).
- Sträck på dig i alla lägen till stolt lång hållning (undvik kutande bröstrygg, alltför stor svank och gamnacke).
- Undvik allt som gör ont eller förvärrar.
- Vara noga när du lyfter tungt, böj på benen – inte ryggen.
- Undvik rotationer när du lyfter tungt.