I serien om ischias finns tre delar:
- Fakta och Myter om Ischias
- Behandling av ischias
- Övningar för ischias
Vad kan du göra själv när du fått ischiassmärta/symptom?
- OBS! Om du förlorar förmågan att kontrollera urin och avföring eller får känselbortfall längs skrev och insida lår så ska du omedelbart åka till akutmottagning för utredning.
- Sök hjälp med diagnos och behandling hos leg. Sjukgymnast, Naprapat, Kiropraktor eller läkare.
- Allt som inte gör ont eller ökar dina symptom (har du konstant smärta, så undvik det som ökar symptom). Vissa kan gå eller jogga, andra kan inte göra ”något”. Lyssna och lita på kroppens signaler.
- Om möjligt, håll igång cirkulationen genom att röra på dig på sådant sätt att det inte gör ont (eller ökar smärta, se ovan).
- Stå upp med god (stolt, lång) hållning eller ligg ner när du inte rör på dig (rak kropp med raka ben är troligen mest avlastande).
- Tips på bra (p)rehabövningar kommer i mitt nästa inlägg. Om de passar just din rehab, bör du fråga din behandlare.
- Det som inte gör ont, är alltid ok att göra…
Vad bör du undvika att göra själv när du fått ischiassmärta/symptom?
- Undvik att sitta (detta trycker på ischiasnerven och kan öka symtomen) så långt som möjligt.
- Stretcha inte! Tyvärr är detta ett vanligt förekommande råd vid spända muskler. En spänd muskel är inte orsaken till ditt problem. Den är ett symptom på en underliggande orsak. Om du inte spänner/aktiverar en muskel för att upprätthålla din hållning eller utföra en rörelse, så är muskeln spänd för att skydda något som t ex nerv, inre organ eller vid stress. En irriterad nerv vill alltså inte bli töjd (stretchad) eller utsättas för tryck (t ex ischiasnerven vid sittande). Då Ischiasnerven går i samma riktning som bl a Piriformis (säte), Hamstrings (baksida lår) och vadmusklerna, kan du alltså inte töja dessa muskler utan att samtidigt töja Ischiasnerven.
- Undvik även all massage, massage/tryck med tennisboll/rulle etc. samt triggerpunktsbehandling vid ischiassmärta/symptom. Dessa behandlar symptomet (spänd muskel) med tryck eller töj. Vilket kommer att irritera nerven ännu mer.
Behandling av ischias
Om du förlorar förmågan att kontrollera urin och avföring eller får känselbortfall längs skrev och insida lår, ska du omedelbart åka till akutmottagning för utredning.
Vid behov av medicinering besöker du din läkare. Diagnos och behandling bör ske hos legitimerad vårdgivare, t ex. sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. För att hitta orsaken till dina ischiassmärtor, används bl a. din beskrivning av dina symptom, olika tester och undersökning.
Om orsaken till din smärta är nedsatt rörlighet i ryggradens leder, så behandlas det direkt. Även den irriterade nerven kan behandlas med nervmobilisering för att öka cirkulationen i nerven. Ofta krävs mer än en behandling.
Du får råd om övningar som du ska göra. Det är viktigt att du gör dessa på rätt sätt, i rätt mängd och alltid utan smärta. Fortsätt att röra på dig, håll igång cirkulationen i din vardag. Lyssna på kroppen och ha stort tålamod.
Vid misstanke om större diskbråck, kotglidning eller spinal stenos, kan eventuellt magnetkameraundersökning (MR) bli aktuell.
Behandlingar som ofta erbjuds mot ischias och mina kommentarer om dem
- Akupunktur – kan ge smärtlindring och/eller eventuellt öka cirkulation
- Statisk stretch – undvik då det även töjer nerven, se ovan under rubriken vad du bör undvika
- Massage – undvik, se ovan under rubriken vad du bör undvika
- Triggerpunktsbehandling – undvik då det kan ge tryck på nerven, se ovan under rubriken vad du bör undvika
Förebyggande behandling?
Vårt sätt att leva i västvärlden har långsamt förändrats. Hela samhället är numera byggt för lathet i vår vardag (rulltrappor, hissar, matleveranser till dörren osv.). De flesta har ”inte tid” för tillräcklig rörelse i sin vardag (vardagsmotion om ca 10.000 steg per dag förutom träning). 3-5 timmar träning per vecka är ingenting mot alla timmar inaktivitet (då vi oftast sitter).
Då vi är ett stillasittande folk, är det klokt att besöka sin naprapat/sjukgymnast en gång i kvartalet i förebyggande syfte. Då går man igenom ryggrad och bäcken för att säkerställa att alla leder rör sig fint. Det är inte ovanligt att vi ignorerar signaler om ledinskränkningar, vi är så vana vid att vara lite stela här och där.